HomeFest trage draperiile peste cea de-a treia ediție

A treia ediție HomeFest s-a încheiat pe 25 martie, după 11 zile în care case și apartamente din București și-au deschis ușile pentru performance-uri, teatru, muzică, film, artă, after-party-uri spontane, oameni și câteva creaturi albastre.

DSCF0668   DSCF0237

Am parcurs orașul în lung și în lat, din centru, până în Bucureștii Noi, Vitan, Bulevardul Basarabia, Grozăvești și din nou în centru. Am văzut, ca în povești, șapte performance-uri, unele de pe scaune, fotolii și perne, iar pe altele mai degrabă le-am experimentat în timp ce participam la ele direct, îndrumați de artiști, în mijlocul unei sufragerii. Am văzut și patru spectacole de teatru, cu texte de Cehov, Shakespeare, autori contemporani și tineri din Ferentari. Am avut o avanpremieră cu Platon, sunet și proiecții și un concert care în cele din urmă s-a dezvoltat într-un jam session la care au participat cam jumătate din spectatori, până târziu în noapte. Și am văzut multe filme despre locuire, pe care le-am și discutat îndelung.

DSCF1344    DSCF0284

Diversitatea experiențelor întâmplate la HomeFest și legătura apropiată care se creează între gazde, public și artiști au reprezentat și anul acesta principalele însușiri ale festivalului care îl fac atât de iubit de gazdele care își deschid casele pentru evenimente, dar și de publicul fidel HomeFest care își rezervă din primul moment locuri la mai multe evenimente. Anul acesta, ne-am bucurat să revedem oamenii “obișnuiți” ai festivalului, dar și să întâlnim case noi și fețe noi, care au trăit pentru prima dată experiența HomeFest. Câțiva dintre noii participanți au și împărtășit cum a fost HomeFest pentru ei, scriind pe bloguri și rețele sociale (două exemple aici și aici).

DSCF1462     DSCF0390

Bilanțul de după festival arată așa: 16 evenimente diferite (dintre care trei cu mai multe reprezentații), în tot atâtea case și apartamente, și aproape 20 de gazde (toate, primitoare). S-au simțit ca acasă peste 50 de artiști și aproximativ 300 de spectatori.

Între elementele distinctive ale ediției din acest an se numără prezența neobișnuită a creaturilor albastre (la care se adaugă și o gorilă) și cel mai mare număr de adunări și after-party-uri care s-au închegat spontan la finalul evenimentelor organizate și care s-au întins până târziu în noapte. Felul în care s-au desfășurat întâlnirile din apartamente după finalul spectacolelor reprezintă, pentru noi, unul dintre principalele elemente marca Homemade Culture, un demers care încurajează apropierea dintre public, gazde și artiști, atât prin natura intimă a spațiului de joc, cât și prin ocazia de socializare familiară și autentică pe care un astfel de eveniment cultural o poate prilejui.

DSCF1410    DSCF0368

Intrarea la evenimente s-a făcut pe baza unei cărți primite de la fiecare dintre spectatori. Toate cărțile strânse vor fi donate unor biblioteci, prin proiectele România EduCaB și Carte peste carte. Spectatorii care au uitat să vină cu cărțile la spectacole au promis solemn că le vor duce la prieteneii noștri de la Anthony Frost English Bookshop, care ne ajută să le colectăm, și îi așteptăm cu nerăbdare să facă asta până la finalul săptămânii (3 aprilie).

Mulțumim, așadar, tuturor gazdelor, oaspeților și artiștilor! Revenim cu următorul HomeFest în 2017!

Mulțumim partenerilor proiectului Tranzit.ro și Forumul Cultural Austriac, partenerului special al acestei ediții, festivalul LIKE CNDB 2016, precum și partenerilor media ai festivalului. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*.

HomeFest este un proiect lorgean theatre / Homemade Culture, produs în parteneriat cu Asociația Graphis 122.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Santier 3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: